COFFEE AND TEA Bulgaria - Специализирано издание за кафе и чай
Специализирано издание за кафе и чай

ЗА КАПУЧИНОТО – ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

ИНТЕРВЮ С ОЛЯ ДИМИТРОВА

ОЛЯ ДИМИТРОВАВизитка:

Име: Оля Димитрова

Професия: Бариста

Месторабота: Coffee House

Стаж като бариста:  5 години

C&T Капучиното е напитка с достатъчна популярност у нас, за чиято направа се използват две основни съставки – мляко и кафе. Според Вас еднакво важни ли са те за една наистина качествена напитка?

Според мен и кафето, и млякото са еднакво важни съставки. Те взаимно се допълват. Разбира се, за получаването на един наистина добре балансиран вкус трябва да намерим много добро кафе, което да комбинираме с подходящото мляко. Ето например, ако кафето е горчиво, няма как да се получи хубаво капучино. За да постигнем перфектен вкус, кафето трябва да е по-меко, леко сладникаво и с някакъв плодов аромат. Така е според мен. Ние в момента работим с Арабика от Бразилия и с органична Арабика от Перу.

C&T Без качествена млечна пяна не би могло да се получи перфектното капучино. Можем ли да твърдим, че видът, марката, консистенцията и пр. на млякото биха повлияли на вкуса и вида му като цяло?

Доброто капучино се познава по пяната. Тя надгражда течността с около 1 см. Пяната трябва да е гладка, маслена, кремообразна, да няма мехурчета и да образува плътен слой. Защото, когато разбъркаш напитката, еспресото отдолу не бива да прозира.

За постигането на перфектна пяна млякото определено е важно. То трябва да е прясно и да е краве. Важна е и неговата масленост.

Аз съм си правила много експерименти. Приготвяла съм капучино не само с купено, но и с домашно мляко. Получава се много хубава напитка, с много добра пяна. И съм стигнала до извода, че колкото е по-висока маслеността на млякото, толкова по-добра пяна става, т.е мога да твърдя, че маслеността е определяща.

Но наред с качествата на млякото от значение е и самата технология на разбиването му. В процеса на тази обработка се получава химична реакция и когато затоплим млякото то добива сладникав вкус. В резултат на това допълнително подслаждане не е необходимо.

C&T С какъв вид мляко предпочитате да работите Вие и защо точно с него? Опитвали ли сте с други марки, друга масленост?

Мога да кажа, че ние работим само с изпитани марки. Откакто съм тук, сме изпробвали много млека, докато намерим подходящото. В момента използваме продукт на „My day”.

C&T Към какви правила се придържате, когато приготвяте тази напитка? Има ли някаква по-специфична технология, някакви малки трикове за получаването на перфектна млечна пяна, които прилагате и които с практиката са доказали своята ефективност?

Рецептата за стандартното капучино е 160-180 мл. мляко и един шот еспресо – 25-30 мл. Двете съставки се смесват в порцеланова чаша. Тя стои по принцип върху кафе машината, където се загрява.

И така, зареждаш цедките, кафето. Вземаш затоплената чаша и пускаш еспресото, и докато изтече то, правиш пяната и загряваш млякото. Подходящата за него температура е 50-60 до 80 градуса максимум. Приготвената пяна изсипваш вътре в еспресото.

Добро капучино може да се направи и в домашни условия, стига да знаеш технологията, да имаш необходимите съставки и подходящата машина.

Към напитката можеш да добавиш и различен вкус – на канела, айриш, амарето. Всичко е въпрос на личните предпочитания на клиента. Наблюденията са ми, че повечето хора си поръчват стандартното капучино.

C&T Виждали сме атрактивно поднесени кафе-напитки с декорация, т. нар. Latte Art, направена от самата млечна пяна – ясно открояваща се фигурка на дракон, пеперуда, цвете и пр. Използвате ли тази техника, когато приготвяте капучино?

Да, ние също правим декорация. Тя се получава от самата пяна при наливането й в чашата. Не използваме клечици и други подобни инструменти, не рисуваме и с шоколад върху повърхността на капучиното. Аз лично съм се научила да правя три основни фигурки – сърце, ябълка и цвете. Но никога предварително не си намислям точно коя от тях ще очертая. Просто започвам да наливам пяната в кафето и на момента решавам. Това се прави с много практика.

РекламаАнкета

От къде научихте за нас?